Vloerwerken

Bij een woningrenovatie kan het bij uw vloerwerken volstaan om de vloer uit te breken en de nieuwe vloer terug te vloeren op de dekvloer, maar dit hangt grotendeels af van het soort materiaal dat gebruikt werd voor uw oude vloer. Indien u al weet welke vloerwerken uw voorkeur wegdragen, vergemakkelijkt dit natuurlijk uw keuze maar mogelijk zoekt u nog naar de mogelijkheden die de verschillende vloeren u kunnen bieden.

Met alle soorten materialen en soorten stenen of tegels kan uw project in vloerwerken tot een perfect resultaat leiden. Er zijn veel verschillende soorten vloerwerken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Betonvloeren
  • laminaat
  • parket
  • gietvloeren

In dit artikel gaan we in op de prijzen en soorten vloerwerken.

Gietvloeren

De gietvloeren kunnen we onderverdelen in drie type vloeren, namelijk de epoxygietvloer (EP) , de polyurethaan gietvloer (PU) en de cementgebonden gietvloer Alle drie de typen gietvloeren kunnen eenvoudig over verschillende ondervloeren worden aangebracht. Gietvloeren zijn beschikbaar in talloze designs en kleuren, waardoor er voor elke ruimte een passende gietvloer beschikbaar is.

Een gietvloer heeft veel voordelen, zo zijn de meeste gietvloeren te combineren met vloerverwarming en zijn er veel verschillende kleuren mogelijk. Alleen PU gietvloeren en betonlook gietvloeren zijn te combineren met vloerverwarming, omdat deze vloeren flexibel genoeg zijn en niet scheuren bij temperatuursverschillen.

Gietvloeren, zowel epoxy als polyurethaan gietvloeren, zijn zowel decoratief als functioneel en dat maakt deze producten juist tot zeer duurzame en multifunctionele vloerafwerkingen. Als de ondergrond nog voorbehandeld moet worden nemen we de werkzaamheden die daarbij komen kijken namelijk altijd mee in de berekening van de gietvloeren prijzen. Daarbij is er overigens variatie in de prijs omdat het vloeraanbod van gietvloeren zo divers is. Ieder soort gietvloer bestaat uit ander materiaal en dat zorgt weer voor een variatie in prijzen.

Epoxy gietvloeren

De Epoxy Gietvloer HQ is een van de sterkste gietvloeren voor industrieel gebruik en qua sterkte en belastbaarheid bijvoorbeeld niet te vergelijken met bijvoorbeeld een polyurethaan vloer. Epoxy gietvloeren zijn door hun enorme taaiheid en hoge chemische en mechanische belasting uitstekend geschikt voor in de industriehallen. Een epoxy gietvloer is bestand tegen chemicaliën én vloeistofdicht , hierdoor werden de gietvloeren in het verleden voornamelijk toegepast in industriële ruimten.

Je hebt verschillende mogelijkheden bij een epoxyvloer in de woonkamer: zo kun je een epoxy grindvloer laten aanbrengen, of kies voor een gietvloer met betonlook voor een industriële uitstraling. De meeste gietvloeren bestaan voor een groot deel uit de kunsthars epoxy of de kunsthars polyurethaan Er is een groot verschil tussen beiden, polyurethaan is flexibeler dan epoxy en dat maakt een gietvloer van polyurethaan geschikt voor in woningen of kantoren. U kunt epoxygietvloeren krijgen in honderden kleuren, uitwerkingen, en patronen en u kunt ook uw eigen ontwerp maken.

Polyurethaan gietvloeren

Een polyurethaan vloer is een kunststof gietvloer die naadloos over een bestaande ondergrond kan worden aangebracht. Gietvloer met vloerverwarming: polyurethaan gietvloeren kunnen door hun flexibiliteit goed worden gecombineerd met vloerverwarming. PU gietvloeren zijn geschikt voor een moderne, unieke en strakke uitstraling in uw woning of in zakelijke ruimten.

Voor nieuwbouw kantoren, sanitaire ruimten en/ of showrooms is het gebruik van polyurethaan (pu) gietvloeren geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxy vloeren. Epoxy gietvloeren zijn veel harder dan de PU (polyurethaan) gietvloeren en daarom zeer geschikt voor toepassingen in industriële ruimtes, garages en werkplaatsen. De Polyurethaan gietvloeren hebben een hoge slijtvastheid, ze zijn taai-elastisch, vloeistofdicht, naadloos, UV-stabiel, licht scheuroverbruggend en zeer geschikt voor woningen, kantoren, winkels, scholen, ziekenhuizen, musea en showrooms.

Cementgebonden gietvloeren

Cementgebonden gietvloeren hebben een betonlook die in de buurt komt van echte gepolierde betonvloeren. Cementgebonden gietvloeren worden altijd naadloos aangebracht en kunnen worden afgewerkt in RAL kleuren. Door de cementgebonden gietvloeren af te werken met diverse waslagen of een transparante toplak is de vloer vloeistofdicht en ontstaat er een echte natuurlijke betonlook. Cementgebonden gietvloeren kunnen over elke ondergrond en volledig naadloos worden aangebracht, in lagen tot wel 6-7 mm. De droogtijd is sneller dan bij normale cementdekvloeren en de plasticiteit van het product maakt dat de vloer veel minder scheurgevoelig is. Al deze technische voordelen maakt dat cementgebonden gietvloeren overal inzetbaar zijn, in woningen en winkels maar ook in kantoren en fabriekshallen. Cementgebonden gietvloeren zijn bij uitstek geschikt voor de behandeling van showrooms, verkoopruimten en kantoorunits.

Het grote voordeel van cementgebonden gietvloeren is de goede druksterkte en buigzaamheid, de zeer voordelige kras- en slijtvaste eigenschappen en de ruime keuze in afwerking, structuur en kleur. Een woonbeton vloer is echt wat anders dan een troffelvloer of een siergrindvloer en ook binnen het woonbeton segment kunt u kiezen uit diverse prijzen per m2.

De prijzen van gietvloeren

Bij gietvloeren geldt meestal dat de prijs per vierkante meter naar beneden gaat als het oppervlak groter wordt. Let wel; een goedkope gietvloer wil niet gelijk zeggen dat het een waardeloos product is, er zijn namelijk heel veel soorten polyurethaan en epoxy gietvloeren waar u niet gelijk de hoofdprijs voor betaald maar die toch een optimale bescherming en kleur aan uw vloer geven.

Soort gietvloer Gemiddelde prijs
Epoxy Gietvloer €60 – €85
polyurethaan gietvloer €40 – €75
Cementgebonden gietvloer €80 -€120

In de tabel hebben we het over de gemiddelde prijs per m². Bij de prijs van de epoxy en polyurethaan gietvloer hebben we rekening gehouden met een dikte van 2-3 mm en bij de cementgebonden gietvloer met een dikte van 4-8 mm.

Laminaat

De laminaatvloer is een van de populairste vloeren, zeker wanneer er wordt gezocht naar een goedkoper alternatief voor de houten vloer. Redelijk nieuw in de collectie is het programma waterbestendig laminaat zoals hydroseal van Quickstep, betonlook laminaat, een collectie met extra lange planken, landelijk laminaat en houtlook laminaat. Laminaatvloeren zijn een alternatief voor de veel duurdere en meer onderhoudsintensieve houten of parketvloeren. Echter zijn kunststof laminaatvloeren vaak dunner, zo’n 2 tot 4 mm. Dit maakt dat het materiaal eenvoudig te knippen en te leggen is. Geef met laminaat je huis binnen een mum van tijd een natuurlijke uitstraling. Momenteel zijn grijze en witte laminaatvloeren erg populair vanwege de frisse en moderne uitstraling

Laminaat vloeren die voorzien zijn van een v-groef zullen dichter bij een houten vloer uitstraling komen dan laminaat vloeren zonder v-groef. Onze exclusieve collectie laminaatvloeren biedt een ruime keuze aan moderne en klassieke dessins, ook in extra lange en brede planken en een prachtig Hongaarse punt dessin. Laminaatvloeren hebben een kunststof toplaag met een (hout)print.

Een stevige en goede laminaatvloer heeft een sterkte klasse 32. Dit houdt in dat deze geschikt is voor zeer intensief gebruik. Kan een laminaatvloer in onze huiskamer met houten vloer en is een PVC vloer praktisch in de kinderkamer? Er zijn speciale, dunnere laminaatvloeren die zonder ondervloer kunnen worden gelegd en wel geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.

De prijzen van laminaat

Soort klus Gemiddelde prijs
Enkel laminaat leggen € 6,-
Ondervloer en laminaat leggen € 7,-
Ondervloer, laminaat en plakplinten leggen € 8,-
Ondervloer, laminaat en overzetplinten leggen € 10,-

Hierbij gaat de prijs weer per m².

Parketvloeren

Parketvloeren zijn voor de meeste onder ons nog steeds de mooiste vloeren, dit komt vanwege het natuurlijke uitstraling van de vloer. Voor iedere inrichting van uw huis is er een passende houten vloer te vinden.

Een houten- of parketvloer renovatie is nodig als een vloer beschadigd is of een nieuwe afwerklaag gewenst is. Is dit bij u het geval en ziet u uw vloer graag grondig gerenoveerd worden? De parketvloeren hebben een geheel eigen natuurlijke unieke uitstraling. Parketvloeren zijn duurzaam, tijdloos en door het levendig karakter van het hout haalt u met deze vloeren zo de natuur in huis. Massief houten visgraatvloeren en visgraat lamelparket geven werkelijk elke ruimte een uniek karakter en maken je woonruimte tot een persoonlijke, warme en sfeervolle plek. Het leggen van een goede parket vloer of houten vloer begint bij een ondervloer inspectie. Vochtmeten, vlakheid en hardheid controle dit zijn allemaal facetten die belangrijk zijn voor een mooi eindresultaat.

Wat kosten parketvloeren?

Voordat je een parketvloer wilt laten plaatsen is het belangrijk om goed naar de prijs te kijken. Gelakte parketvloer: iedere 10-15 jaar houten vloer schuren of polijsten en opnieuw lakken. De materiaalkosten van een parketvloer zijn opgebouwd uit verschillende factoren: het soort hout, de breedte en dikte van de vloer, het type parket en ook de ondervloer is van invloed op de prijs.

De houten vloer prijs voor massief houten vloeren valt hoger uit dan lamelparket, omdat lamelparket uit meerdere lagen bestaat met een toplaag van hout. Basic biedt een rijke keuze aan aantrekkelijke en tijdloze parketvloeren voor prijsbewuste mensen, die evenzeer overtuigen door hun looks als hun veelzijdigheid en belastbaarheid. De kosten voor het laten leggen van een houten vloer kunnen in prijs erg uiteen lopen. Zie hier een tabel van de gemiddelde kosten (per m²):

Soort parketvloer Gemiddelde prijs
Massief parket €45 – €75
Lamelparket €40 – €60
Fineerparket €30 – €40

Betonvloeren

Door de naadloze eigenschappen en eventuele afwerking van de betonvloer kunnen veel betonvloeren extreem goed tegen water en/of ander vocht. Betonvloeren, cellenbeton en keramisch materiaal zijn constructievloeren met beïnvloedbare sterkte en technische eigenschappen zodat met name grote overspanningen mogelijk zijn. Dit maakt de betonvloeren in uw woning dan ook echt bijzonder. Creëer sfeer met betonvloeren in uw woning.

Bij staalplaatbetonvloeren wordt, door het vastschieten van de geprofileerde staalplaten op de onderliggende stalen liggers, reeds in de uitvoeringsfase schijfwerking bereikt. In betonvloeren, die in het werk worden gemaakt, worden de sparingen aangebracht met behulp van bekisting, ingestorte blokken kunststofschuim e.d. Staalplaatbetonvloeren in combinatie met een stalen draagconstructie maken een grote aanpasbaarheid mogelijk, zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase.

Bij de ongeïsoleerde uitvoeringen en betonvloeren die in het werk van thermische isolatie worden voorzien, moet de isolatielaag worden berekend zodat aan de gestelde prestatie-eis kan worden voldaan. In woningen worden betonvloeren, zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde uitvoeringen, standaard volgens milieuklasse 1 berekend. Via de onbeschermde onderzijde kan vocht in een vloer dringen maar hiertegen zijn de betonvloeren goed bestand.

De meeste betonvloeren worden echter in een later stadium (afbouwfase) van een afwerkvloer voorzien en krijgen direct na het aanbrengen geen oppervlaktebehandeling. Betonvloeren zijn geschikt als vrijdragende vloeren voor zowel begane grond- als verdiepingsvloeren. Cellenbetonvloeren worden als geprefabriceerde vloerplaten van gewapend cellenbeton op het werk aangevoerd.

Prijzen betonvloeren

Soort betonvloer Gemiddelde prijs
Gepolierde betonvloer aanbrengen €50 – €130
Print betonvloer storten €75 – €100
Sectionaal betonvloer aanbrengen €75 – €120

Op Vloerwerkengids vind je alle vloerders in Vlaanderen.