Dakwerken

In deze blog hebben we het over dakwerken. Wil jij nou meer weten over dakwerken en de kosten daarvan? Dan ben je hier op het juiste adres. We vertellen je de kosten van een dakwerker en dakbedekking. En verder geven we je informatie over daklekkage, dakherstellingen, dakisolatie, dakramen, dakgoten, dakreiniging en dakontmossing.

Dakwerken

De term dakwerken wordt regelmatig in algemene zin gebruikt, om de werkzaamheden bij en aan het dak mee aan te duiden. De term dakwerken wordt voor vele soorten werkzaamheden gebruikt. Naast het vervangen of repareren van uw daken kunt u ook diverse andere werkzaamheden laten uitvoeren. Zoals Daklekkage, renovatie, dakbedekking laten plaatsen en dakisolatie laten aanbrengen. Dakdekkers staan altijd klaar om u te helpen.

Wat kost een dakwerker?

Dakwerkers hanteren verschillende tarieven voor verschillende werkzaamheden, zoals nieuwbouw, onderhoud of ander kluswerk. Het uurtarief van dakwerkers wordt door een aantal factoren beïnvloed: Dakwerkers vragen een hoger uurtarief bij specialistisch werk dan bij algemene dakwerken. Ervaring: een beginner vraagt een lager uurtarief dan een redelijk of zeer ervaren dakwerker. Een zeer ervaren dakwerker rond een project vaak wel sneller af, waardoor de kosten van dakwerken ongeveer gelijk blijven. Een gemiddeld uurloon van een dakdekker ligt tussen de €35,- tot €45,-. Voor klein kluswerk, zoals een dakreparatie, rekent een gemiddelde dakdekker vaak een lager uurloon.

Dakwerken prijzen

In onderstaande tabel staan de kosten van dakwerken per type werkzaamheid. De kosten dakwerken van dakrenovatie bestaan uit arbeidskosten en materiaalkosten. U kunt momenteel profiteren van vele premies en subsidies waardoor de dakwerken prijzen een stuk lager uitvallen. Om ervoor te zorgen dat de dakwerken prijzen niet de pan uit rijzen doet u er goed aan om de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De betrouwbare informatie die u ontvangt zorgt ervoor dat u een goed overzicht heeft van de kosten van de dakwerken.

Soort Gemiddelde kosten
Kluswerk €25,- tot €40,-
Nieuwbouw €27,50 tot €45,-
Onderhoud & inspectie €30,- tot €50,-

Soorten dakbedekking

Om u en uw bezittingen tegen alle weersomstandigheden te beschermen is het belangrijk dat u de juiste dakbedekking uitkiest. Gelukkig zijn niet alle soorten dakbedekking geschikt voor ieder type dak, waardoor u al snel een aantal keuzes mag wegstrepen. Het is wel aan te raden om na deze tijd de dakbedekking goed in de gaten te houden. Wanneer uw dakbedekking toe is aan vervanging dan komen de kosten voor een groendak bovenop de kosten voor de onderlaag van PVC of EPDM. PVC is een dakbedekking van kunststof en geniet dezelfde voordelen als bitumen. Een dakdekkersbedrijf is wel in de gelegenheid om u specifieke prijsinformatie te geven voor uw gehele dakbedekkingsklus.

Wat kost dakbedekking?

Bent u benieuwd naar de kosten voor uw nieuwe dakbedekking? De hoogte van de dakbedekking kosten is voor het grootste gedeelte afhankelijk van het materiaal dat u kiest en de afmeting van uw dakoppervlak. Voor een dak van 60 m2 met EPDM dakbedekking kunt u rekenen op een prijs van € 2.500. Ter vergelijking: voor een bitumen dak betaalt u gemiddeld € 2.250, maar bitumen dakbedekking gaat ook minder lang mee, namelijk 25 jaar. In het onderstaande schema vindt u de meest gekozen soorten dakbedekking per type dak met de kosten.

Soort Gemiddelde kosten (50 m2)
Bitumen €2.500,-
EPDM €3.500,-
Kunststof €4.00,-
Dakpan €4.250,-
Rieten €4.250,-

Dakwerken premies

Om zeker te zijn van een correcte plaatsing en correcte factuur werk je best samen met een erkende aannemer in dakwerken of isolatiewerken. Voor het uitvoeren dan dakwerken kan je een overkoepelende renovatiepremie ontvangen. Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder enkele interessante premies ontvangen. Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak, dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen.Dan kan je via de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

Werkzaamheden dakwerker

Welke werkzaamheden verricht een dakwerker? Ze verrichten diverse werkzaamheden zoals het herstellen en inspecteren van een dak of het aanleggen van een compleet nieuw dak. De term dakwerken wordt regelmatig in algemene zin gebruikt, om de werkzaamheden bij en aan het dak mee aan te duiden. Ook werkzaamheden als het opsporen en repareren van lekkages vallen onder deze noemer. Werkzaamheden aan het dak is niet iets wat iedereen zomaar zelf kan doen. Het is zaak een goede dakwerker in te schakelen om de lekkage op te sporen zodat deze op de juiste manier hersteld kan worden. Een dakwerker is je graag van dienst met verschillende dakwerken: van een dakrenovatie tot een dakreiniging of het plaatsen van een dakkapel.

Dakrenovatie laten uitvoeren

Om u goed voor te bereiden op de dakrenovatie leest u hier informatie over de kosten, mogelijkheden en bespaartips. Het goede nieuws is dat een dakrenovatie u heel wat minder zorgen geeft en uiteindelijk veel wooncomfort. Stel de dakrenovatie klus vooral niet te lang uit, het dak is namelijk één van de meest kwetsbare gedeeltes van het huis. Heeft u een monumentaal pand of beschermd dorpsgezicht dan is het uiteraard wel nodig om een vergunning aan te vragen voor uw dakrenovatie. Een complete dakrenovatie vindt plaats wanneer de laag dakbedekking te zwaar wordt voor de dakconstructie of wanneer u uw platte dak wilt laten isoleren. Meer informatie over dakrenovatie op dakwerkergids.be.

Daklekkage

Afhankelijk van de ernst van de daklekkage en de staat van jouw dak kun je de daklekkage plaatselijk laten dichten. Schade die ontstaat door een daklekkage of hevige neerslag krijg je in veel gevallen vergoed. Hou er wel rekening mee dat je de schade alleen vergoed krijgt, wanneer de daklekkage niet is ontstaan door achterstallig onderhoud. Wanneer de daklekkage op het dak van de uitbouw is, kun je overwegen om een bouwzeil over het dak te plaatsen bij ernstige regenval. Om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is, is het goed om de vakman te vragen niet alleen de daklekkage te repareren.

Dakherstellingen

Wanneer u een dakherstelling laat uitvoeren of uw dakgoot laat herstellen is een goede analyse van uw vochtprobleem dan ook essentieel. Een goede dakwerker zal de oorzaken van de lekkage onderzoeken en ze eerst met u overleggen voor hij de dakherstelling zal uitvoeren. Indien het gaat om kleine herstellingen waarbij er geen bijkomende schade is vastgesteld, kan de dakherstelling snel uitgevoerd worden. Bij grotere daklekkages die reeds bijkomende schade hebben aangericht, dient er vaak een ingrijpende dakherstelling uitgevoerd te worden. Vaak wordt de schouw ook overzien wanneer het gaat over een dakonderhoud of een dakherstelling.

Dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie hout de warmte die opstijgt in uw woning beter tegen. Hou dus zeker rekening bij jouw dakisolatie met de akoestische eigenschappen van de verschillende isolatiematerialen. Dek jouw dakisolatie af met een luchtscherm, kleef alle naden af en dicht kieren en spleten met isolatieschuim. Vaak is het dan gewoonweg het best om de oude dakisolatie te verwijderen en daar nieuwe dakisolatie voor in de plaatst te laten bevestigen. Zorg voor een dampremmende laag tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Is de folie onder je dakpannen dampremmend of dampdicht, gebruik dan klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Boven een badkamer is aanbrengen van een dampremmende folie alsnog aan te bevelen.

Dakramen plaatsen

Dakramen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Wil je jouw dakramen handmatig openen of ben je op zoek naar meer gebruikersgemak? Elektrische bediening is ideaal bij hoge dakramen, deze kun je openen met behulp van een afstandsbediening of tablet. Houd er bij houten dakramen altijd rekening mee dat je de kozijnen tijdig laat vervangen, om te voorkomen dat ze gaan rotten. Houten dakramen worden doorgaans gemaakt van grenenhout of hardhout. Soms voeren klusjesmannen deze werkzaamheden ook nog wel uit.

Dakgoten plaatsen

Dakgoten komen voor in verschillende soorten en maten. Kijk ook altijd naar de waarde van het oude materiaal, bijvoorbeeld als het om koperen dakgoten gaat. Bij meerdere goten kunt u dan tussen de dakgoten gebruikmaken van een loodflap. De loodflap komt op de 2 uiteinde van de dakgoot te zitten, waardoor het water over de 2 dakgoten wordt verdeeld. Daarnaast kunt u gebruik maken van verbindingsstukken wanneer u dakgoten aan elkaar wilt verbinden.

Dakreiniging en dakontmossing

Na dakreiniging ziet het dak er niet alleen mooier uit; een goed schoongemaakt dak voorkomt ook lekkages en waterindringing. Voor een secure dakreiniging en dakontmossing is het verstandig een professional in te schakelen. Schakel daarom tijdig een expert in voor dakreiniging en dakontmossing van uw pand. Reguliere dakreiniging voorkomt problemen op de lange termijn en zorgt ervoor dat uw dakbedekking een mooie uitstraling behoudt. Wacht dan niet langer en maak uw dakbedekking fraaier en duurzamer met dakontmossing en dakreiniging door een professional.

Interessante links